Humanitarne akcije

Donatorsko veče za oslikavanje Hrama Vaskrsenja Hristovog

"Knjiga o Milutinu"

Donatorsko veče za oslikavanje Hrama Vaskrsenja Hristovog održano je četvrtog februara u Centru za kulturu u Valjevu, gde je ovim povodom glumac Nenad Jezdić izveo svoju popularnu monodramu „Knjiga o Milutinu“.

Navršilo se 30 godina otkako je na ušću reke Gradac u Kolubaru otpočela gradnja Hrama Vaskrsenja Hristovog, mesta na kom se u ljubavi Božjoj, poput bistrih reka, sjedinjuju duše Valjevaca i svih namernika u naš kraj. Kraj, za koji je Prepodobni Otac Justin Ćelijski proročki zapisao da će biti centar srpske duhovnosti.

Trudoljubljem grada Valjeva, preduzeća, organizacija i pojedinaca, ovo kapitalno zdanje je sagrađeno i privedeno bogoslužbenoj upotrebi. Najlepši, a ujedno i najzahtevniji deo posla jeste njegovo oslikavanje. Do sada je zahvaljujući prilozima dobrotvora, oslikano 280 od ukupno 6500 kvadratnih metara površine koju bi trebalo oslikati.

Da gradeći hram-gradimo i sebe, odavno je poznata i u zadužbinarskim delima naših svetih predaka nebrojeno puta ostvarena maksima. Da ih se pokažemo dostojnim naslednicima, a onima koji dolaze ostavimo svetao primer, sveta je dužnost da i sami tvorimo dela u slavu Božju.

Eparhija valjevska, Hram Vaskrsenja Hristovog i Omni centar priredili su donatorsko veče u Centru za kulturu gde je na velikoj sceni, renomirani dramski umetnik Nenad Jezdić odigrao svoju popularnu monodramu „Knjiga o Milutinu“.

Ovom pozivu odazvale su se i mnoge poznate ličnosti i svojim prisustvom uveličale ovaj događaj, a mi ovim putem želimo da se zahvalimo svima koji su bili deo ove magične večeri. Sa velikim zadovoljstvom možemo da kažemo da smo ovom akcijom prikupili približno 10 miliona dinara za oslikavanje Hrama.

 Hvala na humanosti! 

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe

Trojka iz bloka

Sportsko humanitarni turnir Trojka iz bloka za kraj godine okupio je veliki broj poznatih ličnosti u Valjevu 24. decembra 2021. u hotelu Omni centar sa jednim ciljem – šutiranje brzih trojki kako bi se prikupio novac za porodicu Kostadinović iz mesta Prijezdić kod Valjeva.

Sportsko humanitarni turnir Trojka iz bloka za kraj godine okupio je veliki broj poznatih ličnosti u Valjevu 24. decembra u hotelu Omni centar sa jednim ciljem – šutiranje brzih trojki kako bi se prikupio novac za porodicu Kostadinović iz mesta Prijezdić kod Valjeva.

Ovaj humani događaj okupio je preko sto takmičara, nekoliko stotina Valjevaca i mnoštvo poznatih ličnosti koje su uveličale ovaj događaj, a zahvaljujući sponzorima, donatorima, učesnicima i svim prisutnim ljudima prikupljeno je 229.540 dinara i 260 evra.

Dragana Mirković, Dejan Savić, Darko Miličić, Vladimir Vanja Grbić, Ljubica Vranješ, Novica Veličković, Marko Pantelić, Duško Vujošević, Nikola Rađen, Igor Milanović, Nemanja Blažić Triki, Viktor Savić, Milan Vasić, Milica Dosković, Boško Ćirković Škabo, Veljko Ražnatović, Nenad Milijaš, Zoran Tošić, Đorđe Lazić, Zlatko Došljak, Branislav Ratkovica i Marko Jeremić su se potrudili da ovaj humani događaj bude pravi spektakl koji će Valjevci još dugo pamtiti.

Događaj su otvorili Episkop valjevski g.Isahije, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, direktor Omni centra Aleksandar Njegovan i predsednik humanitarne organizacije Srbi za Srbe Igor Rašula.

Članovi Centra za negovanje tradicionalne kulture Abrašević su pred sam početak događaja odigrali kolo uz sjajne nastupe Ljubice Vraneš i Milice Dosković.

U više nego uzbudljivom takmičenju, gde je na kraju čak bilo i gledanje VAR snimka kako bi se utvrdio tačan broj poena takmičara najbolje se pokazao Mateja Milivojević sa 16 poena, a Darko Slavić i Andrej Nikolić su sa po 15 poena morali da šutiraju još jedan krug gde se na kraju Darko bolje pokazao i došao do srebrnog odličja.

Događaju je prisustvovala i porodica Kostadinović, sedmočlana porodica koja, kao i mnoge druge mnogočlane porodice u Srbiji, vodi dugu i mukotrpnu borbu za goli život. Od zemljotresa krajem devedesetih kada im je srušena kuća, do današnjih dana, prošlo je mnogo godina u njihovom domu, ali svi pokušaji da stanu na noge ostali su bezuspešni. Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokrenula je veliku akciju za pomoć porodici, a prikupljeni novac sa turnira, organizacija će u narednom periodu iskoristiti da reši njihove goruće probleme.

Na kraju, još jednom se zahvaljujemo svima koji su bili deo ovog projekta, i dali svoj doprinos da prva Trojka iz bloka u Valjevu bude uspešno završena. Ovim turnirom je i završena sezona Trojke iz bloka za 2021. godinu. Svi sa nestrpljenjen iščekujemo početak nove sezone Trojke iz bloka kako bismo se opet ujedinili u zajedničkom cilju, a to je pomoć onima kojima je to najpotrebnije!